Bodemliefde

Recept: Notenlikeur

Walnoten op droogrek

Ingrediënten:

  • 15 onrijpe walnoten, halverwege de zevende maand geplukt
  • 1 liter brandewijn (ongeveer 35% alcohol)
  • 0,3 tot 0,5 kg suiker
  • 1 à 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 takje rozemarijn
 Benodigdheden:
  • Folie (om af te dekken en zuurstof af te sluiten)
  • Dubbele kaasdoek of hydrofieldoek
  • Fles voor het bottelen
  • Etiket

Instructies:

  1. Voorbereiding:

    • Verzamel 15 onrijpe walnoten, geplukt halverwege de zevende maand.
    • Zorg voor 1 liter brandewijn met ongeveer 35% alcohol.
  2. Kruiden en Specerijen:

    • Voeg 0,3 tot 0,5 kg suiker toe aan de brandewijn.
    • Voeg 1 à 2 kaneelstokjes, 2 steranijs, 2 blaadjes laurier en 1 takje rozemarijn toe.
  3. Mengen en Drogen:

    • Bedek de mengeling met folie om zuurstof af te sluiten.
    • Roer de ingrediënten dagelijks door tot de suikers volledig zijn opgelost.
    • Verwacht een opvallende groene kleur in het begin, die geleidelijk verandert naar zwart (heel donkergroen) na ongeveer twee dagen.
  4. Filteren:

    • Na twee tot drie weken, filter grove delen uit de likeur.
    • Zeef vervolgens de vloeistof door twee lagen dubbele kaasdoek of hydrofieldoek.
    • Giet het gefilterde mengsel terug in de fles.
  5. Definitief Bottelen:

    • Filter de likeur nogmaals door dubbele doek.
    • Bottel de likeur definitief in een fles.
  6. Afwerking:

    • Plak een etiket op de fles.
    • De likeur kan zeker drie jaar worden bewaard en blijft lekker bij een kopje koffie, dessert, ijs, of gewoon zomaar.
  7. Genieten:

    • Proost en geniet van je zelfgemaakte walnotenlikeur, die in het begin wellicht groen is maar na verloop van tijd prachtig zal oxideren naar een warme bruine kleur. Perfect voor de wintermaanden en heerlijk bij diverse gelegenheden!