Bodemliefde

Categorieën
Sin categoría

Tuiny forest

Tuiny forest

Zo ongeveer als de blaadjes van de bomen vallen, begint het plantseizoen voor bomen en heesters. De groeikracht die tot die tijd bovengronds plaatsvond duikt dan onder de aarde en gaat daar tot het voorjaar aan het werk met het wortelgestel. In de vroege winter is het dus een perfect moment om nieuwe bomen te planten. Bij Bodemliefde hebben we dat in november met een aantal vrijwilligers gedaan. Een vrolijk pakket van 5 bomen en 5 heesters stond ons toe te lachen. Het was een Tuiny Forest: een prachtig kado van het IVN, ASN Bank en Sprinklr waar Bodemliefde een mooie samenwerking mee is aangegaan. Je krijgt een pakket thuis om 6 vierkante meter te beplanten, inclusief een zaadmengsel met 27 verschillende soorten inheemse kruiden voor de ondergroei en een emmer organische bodemverbeteraar van Bodemliefde. Zes vierkante meter lijkt opgepropt klein en zonde van zoveel aanplant, maar het is een beproefde methode uit Japan om snel herbebossing op gang te helpen. Zo creëer je in korte tijd een kleine wildernis voor flora en fauna. Je hoeft dus geen grote oppervlakten te hebben, vele kleine bij elkaar is ook groots.

Aan de voorkant van de werkschuur van Bodemliefde lag een gek braak terrein. Niet aantrekkelijk voor de bezoeker en wel uitermate geschikt voor een tuiny forest. Het ligt aan de rand van het industrieterrein als het ware en vormt zo een perfecte buffer naar de tuinderij toe. De boodschap van het IVN kunnen we op deze plek perfect uitdragen. Hittestress, waterberging en droogte zijn een steeds grotere uitdaging. Zeker in de stad. Veel tuinen zijn in de zomer net betegelde sauna’s. Dat kan anders: tegels eruit, groen erin! Meer natuur zorgt voor verkoeling in de zomer, betere luchtkwaliteit en waterhuishouding. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit en gezondheid. IVN werkt bij vergroening zoveel mogelijk met autochtoon, inheems materiaal, dat zonder gif gekweekt is. Inheemse soorten zijn goed aangepast aan onze omstandigheden en passen zich beter aan. Dit positieve verhaal slaat aan. Er waren op de plantmiddag meer vrijwilligers dan schoppen en dus keken we elkaar de schop uit de hand of de spit in de rug… Het pakket was zo snel de grond in, dat we ternauwernood nog een foto konden maken van het proces. Vele handen maken licht werk weten we, maar vele enthousiastelingen maken vrolijkheid is een nieuwe tegeltjeswijsheid die bij Bodemliefde niet misstaat. Zo organisch als de tuin groeit, zo organisch groeide deze middag de samenwerking. Persoon 1 graaft een gat, persoon 2 haalt compost, persoon 1 houdt de boom/heester vast, persoon 2 gooit het gat dicht met een mengeling van compost, bodemverbeteraar en grond. Een uur later stond de Tuiny Forest bij Bodemliefde. Trots op het eindresultaat moeten we nu geduld hebben. Als je bij ons op bezoek komt, vraag er maar naar, wellicht is een Tuiny Forest ook iets voor jou?

Meer info?

Tuiny Forest

https://www.ivn.nl/aanbod/tuiny-producten/tuiny-forest/

 

Categorieën
Sin categoría

Eerste seizoen Bodemliefde

Eerste seizoen Bodemliefde

Terwijl de tuin duidelijk op haar retour was, zetten wij met alle vrijwilligers én hun partners op 19 november de bloemetjes nog eenmaal buiten dit seizoen. Met een gezellige groep van zo’n 40 mensen hebben we het eerste seizoen van Bodemliefde uitbundig gevierd. Eén van onze nieuwe klanten uit Giesbeek bood aan om samen met haar man te koken voor ons allen. Met alles wat de tuin nog te bieden had, hebben Inge Simonis en Jeroen Geerdink werkelijk een verrukkelijke maaltijd bereid. Krijgt dat een herhaling..?

De dag begon met een welkom door Fons Eijkelkamp, die kort toelichtte hoe de tuinderij is ontstaan en welke richting het zich op beweegt. Vervolgens hebben we een ronde gedaan langs alle vrijwilligers, zodat iedereen een beeld had van elkaar. Uit deze introductie bleek dat Ger Bouwman, de klimaatburgermeester uit Zevenaar, naar deze dag was gekomen, wat een verrassing! Het samenzijn vervolgde met een serie foto’s over het afgelopen seizoen, hoe de tuin is opgebouwd en hoe dit door de maanden heen veranderde. In de pauze speelde Roger, de Braziliaanse vriend van Sebastian, zintuigen prikkelende gitaarmuziek. Na dit korte intermezzo werden we door buurtgenoot Saskia Frederiks meegenomen in de wereld van de fermentatie. Vol enthousiasme en passie leerde ze ons de eerste kneepjes van een ambacht dat (gelukkig) steeds meer in zwang raakt. Komend seizoen gaan we daar vaker mee aan de slag! Voordat we konden gaan smullen en verder kletsen,introduceerde René Roell van Permacultuur Nederland kort de cursus permacultuur die vanaf maart van start gaat bij Bodemliefde. Verdieping en verbreding bij Bodemliefde. De gitaar van Roger de Bortoli begon zachtjes te klinken en creëerde vrijwel automatisch een gemoedelijke sfeer waarin nog een hele poos samen werd uitgewisseld. Om de vraag uit de eerste alinea te beantwoorden: ja, dat krijgt een herhaling. We zijn plannen aan het maken om een keuken te realiseren in de boerderij, zodat we daar workshops kunnen geven (zoals fermentatie) en kunnen koken. Ook hier geldt dat we constant op zoek zijn naar nieuwe manieren waarop we kunnen verbreden en verdiepen met de liefde die we in de bodem stoppen.

Categorieën
Sin categoría

Open dag

Open dag

In de herfst van het eerste seizoen van Bodemliefde stonden onze tuinpoorten begin oktober wagenwijd open voor iedereen. Een heuse open dag op het terrein van InnoFields.

Er kon van alles geroken, geproefd en beleefd worden. De vele vrijwilligers die deze dag aanwezig waren, hielpen iedereen op weg en vertelden graag over de ins en outs van onze bijzondere plek. De dag begon met een presentatie over Bodemliefde, waar we vandaan komen, welke dromen we hebben en hoe we dit in de praktijk willen realiseren. En ja.. dat is ambitieus!

Het diverse terrein waar Bodemliefde op ligt, met verschillende plekken verscholen tussen bomen en struikgewas nodigt uit tot fantasie. Dit tot grote vreugde van de vele kinderen die met hun ouders op deze dag afkwamen. De rondleiding over onze gronden begon met een fris appeltje uit eigen boomgaard. Begeleid door onze ecologisch tuinder Sebastian, kreeg iedereen een demonstratie door de verschillende plekken van de tuin. De volwassenen werden gevoed met wat meer technisch georiënteerde informatie, terwijl de kinderen vermaakt werden met spelletjes. Voor iedereen, jong en oud, gold dat het proeven en ruiken het favoriete onderdeel van de rondleiding was. Af en toe trok een bezoeker een wenkbrauw op, als onze bevlogen tuinder vol passie oreerde over zijn Bodemliefde. In het enthousiasme vergat deze van oorsprong Chileense tuinder te articuleren en moesten de toehoorders alle zeilen bijzetten om hem te blijven volgen. En dat was eigenlijk heerlijk, dan hoorde je vooral de zang in z’n stem. Een prachtig stukje muziek, de cadans waarmee hij spreekt, zie je terug in de weelderigheid in de tuin. Het zwiert en zwaait en stemt vrolijk, je wilt onderdeel zijn van deze beweging. Van deze in beweging zijnde club mensen. Aan het einde van een enerverende dag ging menigeen naar huis met een tasje vol smakelijk lekkers uit de tuin. Een ieder ging naar huis met een tas vol bevlogenheid en inspiratie.

Hartelijk dank voor jouw bijdrage!